Leva & bo i Ulricehamn

Välkommen till en plats med något för just dig, där naturen och stadslivet finns sida vid sida. Där du kan skapa det liv du drömmer om, vem du än är och vart du än vill i livet. Kom närmare staden med de stora möjligheterna. Kom närmare Ulricehamn.

Småstadens charm med storstadens möjligheter – Det är Ulricehamn. Sjön Åsunden sätter sin prägel på orten. Här kan du kombinera ett attraktivt boende med goda och växande arbetsmöjligheter. Vill du bygga ditt eget drömboende med skidbacken runt knuten, hitta en sjönära lägenhet eller bo i radhus med bästa orienteringsläge? Det kan du göra här i Ulricehamn.

Ulricehamn befinner sig i en stark tillväxtfas. Positiv befolkningsökning flera år i rad, ökat antal företagsetableringar och med motorvägsförbindelse som banar väg för en fortsatt positiv utveckling. Här finns allt nära till hands; konkurrenskraftiga markpriser, natur och friluftsliv vid knuten samt ett dynamiskt näringsliv med internationella kontakter. Med motorvägsförbindelse blir också närheten till högskolor, flygplatser och flera stora städer större.

Från småort till viktigt nav. Sett till invånarantal och huspriser är Ulricehamn i mångt och mycket fortfarande en småort, men med motorvägensförbindelse är kommunen en viktig knutpunkt placerad mitt i tillväxtens centrum, med 30 minuter till Borås och 40 minuter till Jönköping. Här finns goda utbildningsmöjligheter med högskolor i Borås, Jönköping, och Skövde och universitet i Göteborg. Ulricehamn har också närheten till flygplats både i Jönköping och Göteborg.

Ulricehamn är känt för sitt genuina och pittoreska centrum omgivet av en landsbygd med möjligheter. Runt tätorten finns tjugo orter som erbjuder ett naturnära boende, potential till att ha hästgård eller verka inom de växande gröna näringarna. Turismsektorn växer kraftigt i Ulricehamn och den fantastiska naturen erbjuder härliga rekreationsmöjligheter året om.

Upplev Ulricehamn

Mer att se, upptäcka och göra. Här finns utrymme för avkoppling och härliga stunder. Med årstidernas växlingar sker också en förändring i staden. Att vintertid kunna erbjuda toppkvalité i spår och backar så långt söderut är för oss en enorm tillgång.

www.ulricehamnsturistbyrå.se

Bygga, bo och miljö

Tillgången till fler och mer varierade bostadsformer är viktigt. Ulricehamns Kommun arbetar hårt med att få fram planer och att se till att bostadsbyggandet ökar. Här hittar du allt som rör bygga, bo och miljö.

www.ulricehamn.se

Hyra lägenhet

Som bostadssökande söker du själv aktivt bland kommunens hyresvärdar. Flera av dem har bostadsköer som du behöver sätta upp dig i. Kommunen äger bostadsbolaget STUBO AB som har hyreslägenheter i de flesta av kommunens tätorter. Det finns även flertalet privata värdar som hyr ut lägenheter.

www.ulricehamn.se

Fastighetsbyrån

www.fastighetsbyran.se

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

www.lansfast.se

Svensk Fastighetsförmedling

www.svenskfast.se

Möt tre par och deras verksamheter och läs om hur de upplever att bo på landsbygden i Ulricehamn.

Hermans Lada, Ann och Anders Stenström

Paret som driver egna företag i Göteborg sedan flera år men som nu valt att köpa och flytta till släktgården i Vedåsla, Dalum. Här har de byggt om en gammal lada och startat ny verksamhet. En verksamhet för konserter, företagskonferenser, föreläsningar och temakvällar. Tack vare ladan kan Ann komplettera sin befintliga webbutik med en fysisk butik och ateljé där hon kan möta kunden och besökaren och sälja sina egna produkter.
På frågan om det finns andra värden och fördelar i att driva företag i Dalum kontra en storstad svarar Ann – ”Den här platsen är magisk och ger så otroligt med energi, något jag inte kan hitta i en storstad!” Anders lägger till att – ”det som är annorlunda mot staden är att där är mer känsla av konkurrens men här finns en känsla av samarbete.”
De har precis börjat sin resa och haft första säsongen av konserter i sin lada. De driver sin lada med liv och lust och där musiken får ta stor plats. Ann och Anders ser ljust på framtiden och ser stora möjligheter till utveckling av Hermans Lada.

Hermans Lada

Moa Andersson och Niclas von Schantz

Paret som hittat sitt drömboende och en plats för att tanka energi, vara sig själva och känna ett lugn som inte finns i storstaden. Därmed inte på något sätt missa utan dessutom ha närheten och möjligheten till storstadspulsen.
Detta par har helt klart annorlunda yrken och arbetar väldigt oregelbundna arbetstider, de har hela Sverige och Europa som arbetsplats. Moa arbetar som mixolog och konceptdesigner och Niclas är Creative director och helikopterpilot.
På frågan om vilka fördelar som finns med att bo på landsbygden i Ulricehamn så svarar Niclas – ”kontrasten mellan den puls och aktivitet som våra yrken innebär och lugnet i att få komma hem till sin bubbla och tanka energi”
Moa gillar att få komma hem, känna ensamhet och bara kunna vara själv och inte behöva vara så himla trevlig :)
Niclas tillägger också -Vissa dagar kan man sitta på bryggan och dricka kaffe samtidigt som man har videokonferens med någon i en helt annan del av Sverige, det kan man ju göra även från en lägenhet i stan men sannolikheten att man gör det är inte lika stor.

Tångabo gård, Christer och Bodil Sandberg

Familjeföretaget som satsat för framtiden!
Familjen Sandberg har drivit jord- och skogsbruk i Varnum i flera generationer. Sedan några år tillbaka har Christer och hans familj tillsammans med Christers bror Håkan tagit över gården. De har satsat på ny robotteknik och byggt ut ladugården med plats för fler djur och en gårdsbutik där de bl.a. säljer gårdens eget mjöl och potatis. I grunden är gården en mjölkgård med 5 anställda men de har flera delar i företaget vilket gör att hela familjen har möjlighet att arbeta i företaget. Bodil som tidigare arbetat i blomsterbutik och klädbutik, har stort intresse för blommor och inredning så när det var dags för att investera i ny teknik och bygga ny ladugård bestämde de sig för att utöka verksamheten med ytterligare en del och satsa på egen gårdsbutik. Att ha flera verksamheter i företaget är en styrka och trygghet och gör att man inte är lika sårbar.
På frågan om vad som är fördelen med att driva ett familjeföretag svarar Christer- ”man är väldigt nära både i uppgång och nedgång och kan stötta varandra”, det ger en skön känsla att kunna se växtlighet, öppen hag- och betesmark och veta att det är ett resultat av det jobb man lägger ner.

Tångabo Gård

Aktuella bostadsprojekt och kommande tomtområden

Brf Adjunkten

På Rektorsvägen 3 i Ulricehamn uppför Mordenfelds tolv moderna lägenheter för både yngre och äldre, där inspiration hämtats från byggnadens industriella historia. Här kommer du att bo lugnt men ändå med närhet till både stadens utbud, naturen och aktiviteter. Inflyttning april 2020. Försäljning pågår! 

Brf Honungslunden

Riksbyggen planerar att bygga Brf Honungslunden – ett nytt naturnära boende i Herralyckan, med närhet till centrala Ulricehamn. Där bygger de 35 rymliga rad- och parhus som kombinerar villakänsla med ett bekymmersfritt boende. Beräknad inflyttning sommaren 2021. Läs mer här! 

Brf Skarpås

Brf Skarpås har ett perfekt läge, på Höjdgatan 26, mitt i Ulricehamn. Området är ett lugnt, etablerat, äldre kvarter med mindre hyreshus och villabebyggelse. Föreningen består av 19 lägenheter i varierande storlekar. Försäljning pågår!

Brf Skogshöjden

Skogshöjden ligger beläget intill Sanatorieskogen i den nya stadsdelen Stadsskogen, strax söder om Ulricehamns centrum. Området är grönt, lätt kuperat och barnvänligt med möjligheter till en rad naturnära aktiviteter. Här byggs 18 välplanerade parbostäder på 115 kvm. Inflyttning är beräknad till september 2019. Läs mer här!

Handelsträdgården – Villastaden

I sjönära läge vid Villastan detaljplanerar Ulricehamns Kommun för upp till 23 villatomter. Följ arbetet och få aktuell status på Ulricehamn.se