Starta företag

Vi finns för dig som vill starta företag. Vi hjälper och stöttar under hela processen, från dröm eller idé till färdigt företag. Vare sig det gäller rådgivning, kontakt med kommunen eller något helt annat så lotsar vi dig rätt.

Rådgivning

Går du och funderar på vilken idé du ska satsa på eller vilken bolagsform du ska välja? Boka in rådgivning hos oss.

Kontakt

Coachning

För dig som behöver extra stöd eller en skjuts på vägen i ditt företagande, eller för dig som vill utvecklas som företagare så erbjuder vi coachning.

Kontakt

Starta eget-information

För dig som vill få mer information och värdefulla tips om att starta eget företag så finns våra informationskvällar som vi har i samarbete med bla Nyföretagarcentrum Sjuhärad. Dessa arrangeras 1-2 gånger per år. Håll utkik i vår kalender eller kontakta någon av oss för personlig rådgivning.

Kalender

Nätverksträffar

Vi arrangerar nätverksträffar för dig som nyföretagare och vill bredda ditt kontaktnät. Nätverk som ger möjlighet till samverkan, kompetensutveckling och för att inspirera och dela erfarenheter.

Kalender

Startup program 2019

Funderar du på att starta eget eller driver du redan en startup? Nu har Drivhuset Borås öppnat ansökan till deras gratis intensivkurs i affärsutveckling!

Anmäl dig gratis här!

Checklista: Från idé till verklighet

Som blivande företagare är det viktigt med god planering inför starten av din verksamhet. Det är många beslut som ska fattas och mycket praktiskt som skall genomföras. Nedan finns en enkel checklista med viktiga förberedelser inför uppstarten av ett bolag. Vi på Näringsliv Ulricehamn AB kan stötta under hela eller delar av processen.

Idé

 • Produkt/tjänst – Vad ska du erbjuda och vilka behov ska tillfredsställas hos kunderna.
 • Marknadsanalys – Kartlägg din marknad och vilka som är dina potentiella kunder, samt vilka som är dina konkurrenter lokalt, nationellt och internationellt.
 • Starta eget-kurs – Lär dig grunderna samt skapa en förståelse för vilka områden just du behöver hjälp med.
 • Lokal – Se över vilken som skulle passa och vad som finns för lediga lokaler i Ulricehamn med omnejd.
 • Hemsida – Fundera ut hur den ska se ut och vilka funktioner som ska finnas samt börja arbeta med sociala medier.
 • Företagsnamn – Välj namn och dubbelkolla på bolagsverket så att ditt namn inte är ”upptaget”.

Affärsplan

 • Kalkyl och budget – Ska ge klarhet i hur mycket det kostar att starta företaget och hur mycket du behöver sälja för att kunna leva på din verksamhet. Underlag finns på Almi.se eller på Nyforetagarcentrum.se
 • Finansieringsbehov – Se över hur mycket du själv kan satsa och vilka externa finansiärer som finns, exempelvis affärsänglar, Almi, banker m.fl.
 • Välj företagsform – Vanligast är aktiebolag eller enskild firma. Är du osäker på skillnaderna, ring oss eller titta på verksamt.se så kommer du vidare.
 • SWOT-analys – vad är ditt företags styrkor och svagheter? Vad finns det för möjligheter och hot i omvärlden? Hos Almi kan du läsa mer om hur du gör en SWOT-analys.
 • Blicka framåt – Formulera för dig själv varför just Du och ditt företag kommer lyckas!

Start

 • Registrera ditt bolag hos Skatteverket
 • Registrera ditt bolagsnamn hos Bolagsverket
 • Banktjänster – Boka en rådgivning med en bank du känner dig bekväm med, då får du rätt tjänster.
 • Försäkringar – Som vanlig anställd har man ett omfattande försäkringsskydd som försvinner när du blir egenföretagare. Det är därför viktig att ersätta dessa försäkringar. Boka rådgivning med en försäkringsrådgivare!
 • Välj lokal- Var noggrann när du skriver hyresavtal så att du har möjlighet att säga upp lokalen på ett skäligt sätt. För att se våra lediga lokaler, klicka här.
 • Nätverka – Gå på företagens olika event och möten. Du träffar garanterat potentiella affärspartners, kunder och leverantörer. För att se vad Näringsliv Ulricehamn har för nätverksträffar och frukostmöten framöver, gå till kalendern.

De lockades av friheten med att driva eget

Cawom DesignNär kollegorna Ove Kalén och Anna-Karin Nyberg Karlberg hösten 2013 gick i tankar på att starta eget så blev Näringsliv Ulricehamn ett viktigt stöd. Efter en starta eget-utbildning i Näringsliv Ulricehamns regi drog de i december 2013 igång den egna verksamheten Cawom Design AB.

Att lämna ett fast jobb med säker inkomst var såklart skrämmande för Ove och Anna-Karin.
– Det är lite som att slänga sig utför ett stup, fast att det pirrar samtidigt, beskriver Ove.
Ove och Anna-Karin hade varit kollegor i nästan 15 år när de kände att de ville testa något nytt. Starta eget-utbildningen hos Näringsliv Ulricehamn blev ett första steg i det som senare skulle bli Cawom Design.

– Under kursen fick vi lära oss praktiska saker som att skriva en affärsidé eller marknadsplan, men vi fick också ett större självförtroende.
Kursledaren blev som en slags mentor för Ove och Anna-Karin när de väl bestämde sig för att de skulle starta eget. Kursdeltagarna blev som ett nätverk, där man kunde bolla idéer och utbyta erfarenheter.

– Jag skulle absolut rekommendera den här kursen till andra, säger Ove. För oss som behövde bekräftelse på att vår idé skulle fungera så var den perfekt.
Idag står Cawom Design på egna ben. Ove sköter alla uppdrag som handlar om grafisk design medan Anna-Karin ägnar sig åt styling och inredning.
– Det här är samma yrkesroller som vi har haft på våra tidigare arbetsplatser, men nu har vi en större frihet i det vi gör, säger Ove. Går man i tankar på att starta eget så tror jag det handlar mycket om att tro på sig själv. Vågar man aldrig försöka så kommer man gräma sig över det senare. Nu får vi göra det vi tror på fullt ut, och det är fantastiskt.

Fyll i formuläret och få en kostnadsfri rådgivning

Dina personuppgifter sparas så länge Näringsliv Ulricehamn AB sköter ditt ärende. Men Näringsliv Ulricehamn AB styrs också av regelverket kring allmänna handlingar. Vi måste alltså följa regler i Tryckfrihetsförordningen, Offentlighets- och sekretesslagen och Arkivlagen. Dina uppgifter får inte alltid raderas och kan ibland behöva sparas för all framtid.