• Vy över Ulricehamn och Åsunden

INFORMATION OM CORONAVIRUSET OCH COVID-19 FÖR DIG SOM ÄR FÖRETAGARE

Med anledning av den senaste tidens utveckling gällande spridningen av Coronaviruset har vi sammanfattat var du som företagare kan hitta aktuell information. Osäkerheten i det nuvarande läget är dock stor och läget kan därför snabbt komma att förändras. Via länkarna nedan kan du kontinuerligt hålla dig uppdaterad.

Håll avstånd!

För verksamheter inom handel och besöksnäring så ligger ansvaret hos respektive verksamhet att tillse att det inte uppstår trängsel och situationer där det är svårt att hålla avstånd till varandra. Upplever man som besökare/civilperson att detta inte efterlevs så ta kontakt med respektive verksamhetsansvarig.

Vi vet att ni är många som anstränger er för att hantera riskerna kring covid-19 och att du som verksamhetsutövare tar ett stort ansvar för att vidta åtgärder som minskar spridningen av sjukdomen. För att underlätta det arbetet finns det sammanställt en checklista och information samt goda exempel på åtgärder. Du hittar massor av information och tips på hur vi tillsammans hjälps åt att ta hand om varandra och minskar risken för smittspridning här

Företagsakut i Ulricehamn med externa konsulter – kostnadsfri rådgivning

Under rådande situation med Coronapandemin, så förstår vi att ni som företagare står inför stora utmaningar. Vi startar därför upp en företagsakut med externa konsulter som skall kunna hjälpa er med snabb kostnadsfri rådgivning. Ring oss på 0321-59 59 60, eller kontakta oss via e-post: info@nuab.eu

Ni kan få upp till fyra timmars kostnadsfri företagsrådgivning, det kan bland annat innefatta:

 • Nulägesanalys
 • Handledning och goda råd, som du sedan på egen hand kan använda för att få ordning på problemen i ditt företag.
 • Genomgång av vilka möjligheter från regeringens åtgärder som kan vara passande.
 • Coachning av företagare/ledningsgrupp
 • Stöd inför möten med bank/redovisning/hyresvärd
 • Stöd i HR frågor t.ex. kring möjligheter till bidrag för korttidsarbete
 • Självklart har vi tystnadsplikt och sekretess. Vårt mål är samma som ditt: att förhindra i värsta fallet en konkurs och se till att dina medarbetare kan arbeta kvar hos dig.
 • I det fall företag som önskat rådgivning har behov mer än de fyra timmar som uppdraget innehåller blir det en separat uppgörelse mellan detta företag och uppdragstagaren.

Detta händer när du kontaktar oss:

 1. Du får kontakt med en av våra konsulter som går igenom din situation och gör en bedömning av läget.
 2. Konsulten ger råd om vad som är mest akut att ta tag i.
 3. Ni skapar tillsammans en handlingsplan för hur du går vidare.

Våra Konsulter:

Sture Hellstrand – Har lång företagserfarenhet och varit med om tidigare tuffa lägen både som facklig företrädare och VD. Arbetar idag med företagsutveckling för att hjälpa allt från soloföretagare till större företag

Jan-Gunnar Johansson – Har arbetat som konsult mot små- och medelstora företag i över 35 år med bred erfarenhet av rådgivning och styrelsefrågor från bland annat genom BRGs företagsakut.

Carolina Skyldberg – Har bakgrund som HR chef inom byggindustrin. Arbetar idag som företagscoach och med ledarskapsutveckling.

Lilian Arturén – Har lång bakgrund av ledande befattningar inom modebranschen med erfarenhet och kunskap i strategi/organisationsfrågor. Hon har även lång erfarenhet som entreprenör och idag föreläser hon om personligt ledarskap, teambuilding  parallellt med affärscoachning.

Här kan du hitta erbjudandet i sin helhet och även ladda ner dokumentet som en PDF.
Konsulterbjudande Näringsliv Ulricehamn

Stöd till föreningar och kulturaktörer med anledning av covid-19 i Ulricehamns Kommun

Under våren har förenings- och kulturlivet påverkats kraftigt av coronapanemin. Verksamheten för kultur och fritid har kontinuerligt försökt att uppdatera om läget via e-post till föreningslivet. En enkät till föreningslivet har genomförts för att få en bild av vad pandemin inneburit för föreningslivet, och en enkätundersökning till kulturaktörer kommer nu även att skickas ut. Läs mer här

Digitala utbildning att erbjuda anställda

Nu kan du erbjuda dina anställda att gå gratis utbildningar i exempelvis Excel och de andra office-programmen.

Utbildning i excel på svenska:
https://www.anmaqexcel.se/index.htm

Utbildningar i Microsoft Office-program:
https://support.office.com/sv-se/office-training-center

Sammanställning på gratis utbildningar:
https://utveckling.skane.se/tema/utbildningsakuten—utvecklas-med-utbildning-i-skane/

Arbete för att underlätta för företag och föreningar i samband med covid-19

För att underlätta för föreningar och lokala näringsidkare gör kommunen och de kommunala bolagen ett antal åtgärder för att stötta under dessa svåra tider. Det handlar om att ge möjligheten att fungera långsiktigt, trots tuffa utmaningar. Läs hela informationen om föreningspaket och företagspaket från Ulricehamns Kommun här.

Lindas Träningscenter tog hjälp av Företagsakuten i Ulricehamn

Lindas Träningscenter är ett av Ulricehamnarnas favoritplatser för träning och de jobbar för att ha en sund, stark och funktionell kropp som bär oss genom vardagen och som gör att vi orkar och klarar av det vi vill göra. De tog hjälp av Företagsaktuen under våren när coronapandemin slog till. Läs mer här

Företag får stöd baserat på omsättningstapp

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterar idag ytterligare en åtgärd för att lindra virusutbrottets konsekvenser för jobb och företag i Sverige. Det handlar om ett omställningsstöd på sammanlagt 39 miljarder kronor.

Syftet är att stödet ska göra det möjligt för företag att överbrygga den akuta krisen och samtidigt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet. Det kan till exempel vara restauranger som behöver sälja en större del av maten som hämtmat, eller taxiverksamhet som kan ställa om till leveranser. Det kan också röra sig om större tillverkningsföretag som ställer om till produktion av exempelvis sjukvårdsmaterial.

Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020. Läs mer här

Hitta information vad du som företagare kan få av staten

Här informerar vi dig som är företagare om länkar till sidor med aktuell information om coronaviruset. Via länkarna kan du kontinuerligt hålla dig uppdaterad.

Skatteverket
Här har Skatteverket som är viktig för dig som företagare, förening eller offentlig aktör att känna till i samband med coronaviruset och covid-19.

Verksamt.se
Samlad information till företagare till följd av coronaviruset

Ulricehamns Kommun
Ulricehamns Kommun följer händeseutvecklingen och samverkar med myndigheter och Länsstyrelsen i regionen. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Svenskt Näringsliv
Svenskt näringsliv för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna corona medför för svenska företagare. Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs ståndpunkter.

Folkhälsomyndigheten
Information och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Regeringskansliet
Här finns information från regeringen gällande bland annat stöd till företagare.

Arbetsrättsliga frågor
Vid arbetsrättsliga frågor hänvisar vi till respektive medlemsorganisation.

Försäkringskassan
Information från Försäkringskassan

Krisinformation.se
Information från Krisinformation

Camilla Palm - personal

Camilla Palm
VD

Telefon: 0321- 59 59 62
camilla.palm@nuab.eu

Övergripande ansvar för alla verksamheter inom bolaget.