Turism och turismutveckling

– en del av Näringsliv Ulricehamn

Målgrupp

Turistbyrån ska marknadsföra det utbud som finns till rätt målgrupper och i rätt kanaler. Vi vänder oss främst till den aktiva familjen som gillar friluftsliv, till träningsturisten och till de aktiva 55+.

Lite information i siffror

 • När det gäller vår webbsida och våra sociala medier så ser vi hela tiden en jättefin ökning. Vi har ca 100 000 besökare på vår hemsida årligen, www.ulricehamnsturistbyra.se.
 • I Ulricehamn har vi ca 310 000 gästnätter varav cirka 84 000 är kommersiella och antalet dagsbesök ligger på ca 725 000.
 • Vi har flest besökare från närområdet, men även en hel del gäster ifrån Tyskland & Danmark.

Vårt uppdrag inom turism

 • Informationskanal

  Vi ska vara den självklara informationskanalen för besökare och ortsbor. Och vi ska möta besökarna där de vill möta oss.

 • Turistbyrå

  Vi ska driva en helårsöppen turistbyrå – Ulricehamns Turistbyrå.

  Vi arbetar även med att utveckla och driva InfoPoints, serviceplatser och Locals.

 • Fler besökare

  Vi skapar goda förutsättningar för att få fler besökare genom att erbjuda attraktiva produkter & besöksmål.

 • Synliggöra företag & event

  Vi ska synliggöra företagen och de event och aktiviteter som arrangeras. Vi ska också vara en resurs för turistentreprenörerna att hjälpa till i processen med att ta fram nya produkter och utveckla redan befintliga.

 • Information entreprenör / gäst

  Vi ska informera entreprenörerna om vad gästen ställer för krav, vilka förväntningar som finns så att företagen kan utvecklas i rätt riktning. Se till att de utnyttjar naturliga kopplingar mellan aktörer så att de kan jobba tillsammans kring t.ex. olika paketlösningar.

 • Rådgivare

  Vi ska vara rådgivare och ge företagen information om vad det finns för möjligheter till kompetensutveckling. Vi ska i egen regi arrangera träffar, kompetensutvecklingsprojekt och föreläsningar.

Turism - Tre lyckliga ungdomar som ska åka utförsåkning

Ulricehamn Ski Center

Ulricehamn Ski Center har sju liftar och åtta nedfarter som ger skidåkaren en hel del att glädjas åt. Givetvis finns också ett parkområde med egen lift.

Effektiva snökanoner ger fina förutsättningar att åka efter bara några dagars kyla.

Barn och nybörjare har ett eget område att åka på och där har det nyligen anlagts ytterligare en barnbacke med tillhörande lift.

Turism - familj som cyklar

Cykla och vandra

Ulricehamn bjuder på många fina vandringsleder, stigar och motionsspår – både sommar och vinter.

På banvallen kan du till exempel cykla längs med Åsunden. Och upptäck de vackra vandringslederna med fantastisk natur, många sjöar och en spännande historia. Dessa ger dig omväxlande, kuperat, frodigt, vilt och vackert! Många av lederna tar dig till de vackraste platserna, finaste badplatserna och andra smultronställen som man annars skulle missa.

Helt enkelt perfekta förutsättningar för friluftsliv!

Turism - Skidåkare

Vasaloppscenter

Ulricehamn har de senaste åren satsat hårt på att utveckla sin idrottsanläggning. Arbetet har gett resultat och Vasaloppet har godkänt Ulricehamn som Vasaloppscenter, det första officiella centrat i södra Sverige.

Lassalyckan Ulricehamn erbjuder nu Vasalöpare och andra motionärer kvalitetssäkrade träningsmöjligheter året om.

Digitalt

Tidigare låg vårt fokus på att möta besökaren på plats på turistbyrån, men idag finns våra besökare till största delen på webben. I och med det har arbetet med webben och våra sociala kanaler ökat markant och förväntningar på bra och uppdaterad information är hög. Vi använder oss idag av en chattfunktion på vår turist hemsida. Här kan gästen få snabba och direkta svar när vår personal är online. Konkurrensen är hård eftersom det är lätt att nå ut till en större grupp snabbt.

När utbudet av produkter/upplevelser är så stor så ställs det också höga krav på det utbudet som erbjuds. Gästerna blir mer kräsna och kräver mer för att välja just ditt område och de anläggningar som finns där. Därför är det viktigt för oss när vi ska marknadsföra Ulricehamn att våra anläggningar har uppdaterad info på webben så att vi på turistbyrån med vår webb och våra sociala kanaler kan fungera som ett skyltfönster som lockar gästerna med ett härligt utbud och sedan slussar vi de vidare till våra entreprenörer där affärerna görs.

InfoPoint

Idag ser inte besökarna turistbyrån som den enda platsen där man ska kunna få information om området när man kommer till en ny destination. Förväntningarna på att de verksamheter som finns på orten ska kunna fungera som informationskanaler är i dag ganska så hög. Vi arbetar därför med InfoPoints.

En InfoPoint kan vara ett kafé, en boendeanläggning, en bensinstation eller en butik. En plats där de som arbetar har mer info om orten i stort och som gärna berättar och rekommenderar övrigt utbud i kommunen. Någon som helt enkelt brinner för ett bra värdskap.

Vi förser de här platserna med informationsställ, men också en utökad kunskap i form av rundresor och informationsträffar där man besöker olika anläggningar för att få mer kunskap om utbudet. Vi arbetar också med serviceplatser. Här finns det information i form av tryckt material i informationsställ för gästerna att tillgå.

Kampanjarbete

Vi bedriver kampanjarbete tillsammans med våra aktörer och med samarbetspartners som Turistrådet Västsverige och Visit Sweden Danmark.

Med Visit Sweden har vi tillsammans med Ulricehamn Ski Center satsat under många år när det gäller vintern och det har slagit väldigt väl ut.

Vi kikar också på att kunna satsa mer på att få Danska resenärer att välja vår del av regionen även under sommaren. Danskarna reser till Sverige under sommaren det vet vi, och de känner till vårt område, men som det ser ut idag drar de längre norröver. Deras intresse för cykling och vandring är stort och med vårt utbud borde vi kunna bli en intressant aktör även på den marknaden.

Med Turistrådet Västsverige ser samarbete annorlunda ut. De marknadsför hela vårt utbud, året om på en webbplattform som vi delar med övriga kommuner i Västsverige. Varje kommun har en egen sajt med en egen webbadress i vårt fall ulricehamnsturistbyra.se men alla är kopplade till vastsverige.com
De marknadsför även våra entreprenörer i enskilda kampanjer utifrån Sverige Norden & Världenkriterier.

I en del av de här kampanjerna går även vi på Näringsliv Ulricehamn in med medel för att förstärka kampanjen ytterligare.

Se filmen om Evenemangsstaden

Se filmen om Aktiviteter i Ulricehamn

Välkommen kontakta oss!

Helena Haglund - personal

Helena Haglund

Turistchef

Telefon: 0321- 59 59 64
helena.haglund@nuab.eu

Arbetar med den strategiska utvecklingen för turismen i kommunen.

Klas Persson - personal

Klas Persson

Turistkommunikatör

Telefon: 0321-59 59 82
klas.persson@nuab.eu

Ansvarar för Ulricehamns Turistbyrå och är kontaktperson för Lassalyckans Vasaloppscenter samt InfoPoint.